Project in de spotlight
Binnen de “Raamovereenkomst onderhoud oeverbescherming” voeren wij voor de gemeente Capelle aan den IJssel het onderhoud van de oevers uit. Dit plan omvat het verwijderen van de huidige beschoeiingen en het plaatsen van nieuwe beschoeiingen, waar mogelijk met oog voor de natuur.
In 2023 ontvingen wij een bijzondere opdracht van de gemeente Capelle aan den IJssel: de ruim 193 kilometer aan beschoeiing was hoognodig aan vervanging toe. Een opdracht die ons ruimte bood goed na te denken: hoe zorgen we ervoor dat de oeverbescherming niet alleen functioneel is, maar ook bijdraagt aan een betere waterkwaliteit en verbetering van de lokale biodiversiteit?
Waar mogelijk wordt de huidige beschoeiing vervangen door een natuurvriendelijke oever, een duurzame maatregel die zowel de ecologie als de waterkwaliteit ten goede komt. Deze nieuwe oevers worden aangelegd met kokosmatten en -rollen, waarin tien verschillende plantensoorten worden ingeplant.
193 kilometer beschoeiing
> 6 kilometer reeds vervangen
36 maanden werk
Kokosmateriaal is biologisch afbreekbaar, en biedt een basis voor de groei van planten. Het ondersteunt en beschermt de wortels, terwijl het tegelijkertijd bijdraagt aan de stabiliteit van de oever. De keuze van plantensoorten hangt af van de specifieke locatie, waarbij zorgvuldig wordt gekeken naar de omgevingsfactoren zoals bodemtype, waterdiepte, zonlicht, en de aanwezige flora en fauna. Dit zorgt ervoor dat de planten optimaal kunnen groeien en hun functie als waterfilter goed kunnen vervullen.
De planten die in en langs het water worden geplaatst, vervullen een cruciale rol in het ondersteunen van de lokale biodiversiteit. Ze bieden watervogels, vissen, insecten en kikkers een veilige plek om te schuilen, op te groeien, voort te planten en voedsel te vinden. Deze vegetatie creëert een rijk ecosysteem waarin verschillende diersoorten kunnen gedijen.
Bovendien dragen de waterfilterende eigenschappen van deze planten bij aan de verbetering van de waterkwaliteit. Door verontreinigingen en overtollige voedingsstoffen uit het water te verwijderen, creëren ze een schoner en gezonder leefmilieu. Het groene landschap langs de oevers ondersteunt niet alleen de biodiversiteit, maar speelt ook een belangrijke rol in het behoud van een evenwichtig en duurzaam ecosysteem.