Project in de spotlight
De locatie Academieplein van Hogeschool Rotterdam staat midden in het centrum. Een plek waar de gemeente de afgelopen jaren veel heeft geïnvesteerd in het verbeteren en vergroenen van de omgeving. De binnentuin van de onderwijslocatie kon ook een opknapbeurt krijgen. Maar hoe pak je dat aan? Andre Moree had een plan: betrek de studenten van de studie watermanagement. Dan leren ze al tijdens hun studie hoe de theorie in de praktijk werkt. Een gouden greep!
Een projectteam van studenten, docenten en medewerkers van Moree heeft een plan ontwikkeld om de binnentuin klimaatadaptief te maken. Oftewel: de omgeving dusdanig aanpassen om schade door klimaatverandering te beperken. Hoewel het binnenplein van de locatie Academieplein niet groot is, is het ons projectteam gelukt om tal van elementen van klimaatadaptief ontwerpen toe te passen. Vervolgens heeft iedereen de handen uit de mouwen gestoken om het project daadwerkelijk te realiseren. Een leerzaam traject voor het hele projectteam.
1500 arbeidsuren
10 studenten in het projectteam
10.000 liter waterbuffering
Het resultaat? Er zijn planten en struiken geplant voor meer groen, verkoeling, beschutting en biodiversiteit. De bestrating is nu waterdoorlatend en er is een buffer aangelegd om regenwater op te slaan voor hergebruik in drogere tijden. In de zomer kan het behoorlijk warm worden in het centrum van Rotterdam. De planten kunnen dan besproeid worden met opgeslagen regenwater.
Het binnenplein is de trots van de studenten watermanagement. Hoe bijzonder is het om te lopen over een terrein dat je zelf hebt ontworpen en aangelegd? Maar het is vooral een plek voor álle studenten. Een plek om elkaar te ontmoeten. Uit onderzoek blijkt dat studenten het meeste leren door met elkaar in contact te zijn, om met elkaar te delen en te sparren. Het binnenplein is een plek waar dat kan. Nu én in de toekomst.