Binnen de Raamovereenkomst Beschoeiingen ontvangen wij van de gemeente Nissewaard opdrachten om beschoeiingen te vervangen. Dat past helemaal in ons straatje. Maar… er was een kleine hindernis. Want bijna negentig procent van de beschoeiingen lag direct aan de tuinen van bewoners. Dus we moesten ín die tuinen komen om ons werk te kunnen doen. Extra lastig: meerdere bewoners hadden iets over of tegen de beschoeiingen gebouwd. Dus onze aanwezigheid en aanpak zou weleens weerstand kunnen oproepen. Hoe hebben we het aangepakt?

Onze omgevingsmanager stelde per wijk een communicatieplan op. Ons doel: bewoners open, eerlijk en transparant informeren. Wij zijn bij de bewoners langsgegaan om te vertellen wat we gingen doen, waarom we het gingen doen en welke overlast ze konden verwachten. Als compensatie voor de overlast hebben we bewoners een klimaatadaptieve tegemoetkoming voor de tuin aangeboden. Denk aan het plaatsen van een regenton, het plaatsen van vogelhuisjes of insectenhotels of het vervangen van tuintegels door planten. Onze medewerkers zorgden tijdens de uitvoering dat de overlast zo veel mogelijk beperkt werd door vanaf het water te werken. Na afronding van onze werkzaamheden, stemde onze omgevingsmanager met de bewoners die een klimaatadaptieve tegemoetkoming hebben gekozen de plaatsing/uitvoering hiervan af.

Beschoeiing voorboren in Nissewaard.webp

20 kilometer beschoeiing

500 achtertuinen

152 regentonnen, vogelhuisjes en insectenhotels

Zoals zo vaak was goede communicatie de sleutel tot succes. Niemand wil ‘zomaar’ wat vreemden in de eigen achtertuin. Maar als je vertelt wat je komt doen en waarom, dan gaan er (achter)deuren voor je open. Daarom hebben we de bewoners stap voor stap meegenomen in onze plannen. Ook is een duidelijke en goede planning een must. Na het vervangen van de beschoeiingen hebben we veel regentonnen, vogelhuisjes en insectenhotels geplaatst.

Het was een groot project en het resultaat maakt ons nog steeds trots: nieuwe beschoeiingen, een tevreden gemeente én blije bewoners. Een mooie bijvangst is dat de bewoners zich nog bewuster zijn geworden van de kleine aanpassingen die ze (met een klein beetje hulp van ons) kunnen doen om bij te dragen aan de biodiversiteit en het klimaat.

Beschoeiing zetten in Nissewaard.webp

“We maken het mooier voor nu, maar ook voor straks”

Zorg voor balans in de natuur

Kom je hier ook werken?

Vacatures

Samen aan iets moois beginnen?

Neem contact op
Hooi rollen met tractor.jpg