Of we ook midden op het water een toevluchtsoord voor insecten, watervogels en vissen kunnen maken? Natuurlijk! In Houten hebben we een ‘Floating Island’ gemaakt: een prachtig stukje natuur. Het trok ook direct de aandacht van de mensen in de omgeving! We krijgen veel reacties van mensen die genieten van het uitzicht en van het leven op en rondom het eiland.

Het eiland bestaat uit drie opgekweekte blokken met matten die aan elkaar zitten. Aan de onderkant zitten kettingen met stenen, daarmee verankeren we de blokken. Aan de onderkant bieden de wortels een schuilplaats voor de vissen. De zuiverende werking van de moerasplanten verbetert bovendien de waterkwaliteit. Aan de bovenkant hebben we kruiden en planten geplant, waar insecten dol op zijn. Ook meerkoeten en eenden brengen vaak een bezoek aan deze populaire bestemming.

Plaatsen floating islands in Houten.webp
Afduwen floating islands in Houten.webp

Het eiland is 4,5 meter breed en bijna 5 meter lang. De matten zijn opgekweekt door een kweker die gespecialiseerd is in deze bijzondere vorm van groen. Het eiland vergt weinig onderhoud. Maar als je moet snoeien, dan gaat dat wel met beleid. Het eiland is namelijk niet geschikt om op te staan. Vanuit een bootje snoeien we daarom voorzichtig de begroeiing. De eenden en meerkoeten kijken dan vaak vanaf een afstandje toe. Zodra wij weg zijn, is het eiland weer van de dieren.

Met een floating island breng je meer groen op het water. Wij hopen dat het eiland in de toekomst een broedplaats wordt. Hoe dan ook hebben wij de biodiversiteit in dit gebied een flinke boost gegeven. En de inwoners van Houten? Die genieten op afstand mee van het leven op en rondom het eiland.

“We kunnen niet doorgaan met het ‘opeten’ van de wereld”

Moree kijkt vooruit

Kom je hier ook werken?

Vacatures

Samen aan iets moois beginnen?

Neem contact op
Werkoverleg met tablet.jpg